Marka: Brycus-Bonsáis
Wiecznie zielone drzewo, powolny, ale stabilny wzrost. Z jej owoców, oliwek, pozyskiwana jest ceniona oliwa z oliwek.
Rodzina
Oleaceae
Początek
Wybrzeże śródziemnomorskie
Etymologia
Z łacińskiego „Oleum”, olej.
Sytuacja
W zewnętrznej strefie klimatu śródziemnomorskiego, w pełnym słońcu przez cały rok. Poza jego naturalną strefą klimatyczną wygodnie jest chronić go przed ekstremalnym zimnem, a zwłaszcza przed mrozem (temperatury poniżej zera przez ponad 24 godziny). Mimo to w zimie wymaga gwałtownego spadku temperatury między 5 a 7 ºC.
Nawadnianie
Drzewo oliwne ma minimalne zużycie wody.
Abonent
Od kwietnia do października.
Przeszczep
Należy pamiętać, że drzewo oliwne to drzewo, które rośnie bardzo wolno; w ten sposób stopniowo rozwija się również jego masa korzeniowa. Jeśli subskrybent i podłoże są odpowiednie, przesadzanie drzewa nie będzie konieczne dopiero po około 3, a nawet 5 latach.
PRZYCINANIE
W marcu.
PORYWAJĄCY
Od kwietnia do października, gdy pęd ma od 7 do 8 par liści, uszczypnij 2 lub 3 pary liści.
OKABLOWANIE
Można to robić przez cały rok.
Ciekawostki
Drzewo oliwne jest jednym z nielicznych drzew, które możemy modelować w większości stylów bonsai, także tych z posuszu. Jeśli będziesz miał okazję nas odwiedzić, kilka kilometrów od naszych obiektów będziesz mógł zobaczyć na żywo kilka tysiącletnich drzew oliwnych, takich jak Lo Parot; w Horta de Sant Joan.
* Uwagi: Kształt i wymiary bonsai są przybliżone. Kolor i kształt doniczki mogą różnić się od tego na zdjęciu. Pamiętaj, że bonsai to żywa istota, dlatego pojawiające się obrazy są reprezentatywne.